Oficial! Domnica Manole pleacă de la șefia Curții Constituționale. Cine este succesorul

Autor: , in Actualitate / Justiție / 25 aprilie, 2023, 14:17

Domnica Manole nu mai este președinta Curții Consituționale, după ce mandatul de trei ani al acesteia a expirat acum două zile.

Noul președinte al Curții Constituționale a fost ales Nicolae Roșca. Decizia a fost luată în ședința plenară a Curții Constituționale, convocată pe data de 25 aprilie 2023.

Potrivit articolului 136 alin. (3) din Constituție, judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia.

Nicolae Roșca, a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Guvernului nr. 404/2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului. El și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, de asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră / șef al Departamentului Drept Privat.

Nicolae Roșca deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar. De asemenea, a fost membru al Uniunii avocaților din Republica Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, a îndeplinit alte funcții relevante.

Nicolae Roșca este autor și coautor a peste 75 de publicații didactice și științifice, inclusiv manuale, monografii, comentarii la legi.

Amintim că, Domnica Manole a fost aleasă președintă a Curții Constituționale la 23 aprilie 2020, pe un termen de trei ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X