1 și 2 iunie – zile libere în Republica Moldova, iar anul școlar se va încheia pe 30 mai. Precizări de la Guvern
1 și 2 iunie 2023 vor fi declarate zile de odihnă, în contextul Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), în cadrul căreia Republica Moldova va găzdui 47 de șefi de state și de guverne. De asemenea, anul școlar se va încheia marți, 30 mai, atunci când va fi organizat ultimul sunet în toate școlile din toată țara.
Moldovenii vor avea o minivacanță, chiar la începutul lunii iunie.
„Europa vine la noi acasă, iar satul Bulboaca va deveni centrul politic al Europei. Aproape 50 de lideri sunt așteptați să vină în Republica Moldova. Se demonstrează că țara noastră are prieteni puternici (…) Anul școlar se va încheia în acest an pe 30 mai. Tot pe 30 mai va fi organizat Ultimul Sunet în toate școlile din țară. Anunțăm asta din timp, astfel încât comunitatea școlară, familiile, elevii, studenții antrenați în procesul academic să cunoască despre acest fapt. Totodată, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va veni cu inițiativa de a declara data de 1 iunie – zi liberă, iar data de 2 iunie, zi liberă pentru sectorul public, astfel încât să putem să organizăm armonios procesele aferente desfășurării summitului Comunității Politice Europene”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Într-un proiect al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, se propune ca moldovenii să aibă zile libere pe 1 iunie (joi), 2 iunie (vineri) și, respectiv, 3 și 4 iunie.
Se propune ca 2 iunie să fie declarată liberă pentru bugetari, însă urmează să fie recuperată „prin extinderea timpului zilnic de muncă pe parcursul lunii iunie”.
Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda summit-ului Comunității Politice Europene.
Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.
În satul Bulboaca, în cadrul complexului vitivinicol Castel Mimi, pe 1 iunie țara noastră, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene.
„Vom pune în dezbatere chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei – de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european. Adică, și de viitorul Republicii Moldova, ca stat european ce și-a ales drumul său ferm în UE.
Pentru acest obiectiv muncim. Vrem să fim parte integrantă a pieței europene, să vindem tot mai multe produse moldovenești în țările UE, să ne conectăm în rețeaua de transport europeană, așa încât moldovenii să poată călători mai ușor, mai ieftin și mai repede. Dorim să contribuim la o Europă mai bine conectată și mai stabilă.
Vrem să demonstrăm că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european.
Pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, summitul are o semnificație majoră.
Este o recunoaștere internațională, și o oportunitate de a întări legăturile noastre cu țările europene – cu lumea liberă.
Este și un mesaj foarte clar că R. Moldova nu este singură”, a anunțat anterior președinta Maia Sandu.
Întrebată despre costurile organizării evenimentului, Maia Sandu a precizat că cei mai mulți bani vor fi alocați din bugetul de stat: „O bună parte din costuri sunt investiții în proiecte de care vor beneficia cetățenii R. Moldova”.
„Costurile izolării țării noastre ar fi de mii de ori mai mari decât costurile organizării acestui eveniment (…) Noi acum investim în viitorul nostru european”, a argumentat președinta.
Comunitatea Politică Europeană a fost lansată la propunerea președintelui francez Emmanuel Macron.
Comentarii