„A fost scrisă fără presiune”. Boris Gîlca a depus cerere de demisie. Ion Ceban: Eu nu accept; Doar un om corect putea face acest gest
Boris Gîlca, vizat în dosarul pornit pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe, și-a depus demisia din funcția de șef al Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 5 mai, de primarul Capitalei, Ion Ceban, precizând că nu va accepta cererea.
„Boris Gîlca a depus cererea de demisie din funcție. Doar un om corect putea face acest gest pentru a nu fi pătată imaginea instituției și cea personală. Eu nu accept această cerere. Nu cred în investigațiile Power Point ale Centrului Național Anticorupție în raport cu domnul Gîlca.
Voi reveni cu detalii”, a anunțat Ceban, atașând cererea de demisie depusă de Gîlca.
Șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială de la Primărie, Boris Gîlcă, dar și administratorul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din str. Studenților 7/5, au fost reținuți pentru 72 de ore, într-o cauză penală privind abuzul de serviciu și delapidarea fondurilor din surse externe. Alte nouă persoane cu funcție de execuție sunt cercetate în stare de libertate și în privința cărora urmează a fi emisă o ordonanță de recunoaștere în calitate de bănuiți. Precizările au fost făcute de șeful Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu.
Pe de altă parte, primarul Capitalei9 susține că „persoanele care se fac vinovate, dacă se fac, și dacă acest lucru va fi probat de judecată, vor fi destituite din funcție”, cu excepția lui Boris Gîlcă, în privința căruia nu crede că se vor adeveri acuzațiile.
Potrivit șefului CNA, în urma perchezițiilor, la domiciliul lui Boris Gîlcă au fost găsite produse alimentare și nealimentare. Este vorba despre un aspirator, două cuptoare cu microunde, două calorifere, patru saci de dormit, opt cutii cu veselă și mai multe seturi de produse alimentare.
Urmărirea penală a început în luna februarie a acestui an.
Șeful CNA susține că în urma examinării mijloacelor materiale de probă, au apărut bănuieli că de la crearea Centrului, personalul desemnat pentru coordonarea acestuia, de comun cu funcționari publici din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială de la Primărie, au inclus eronat informații privind distribuirea ajutoarelor de bunuri alimentare și nealimentare pentru traiul refugiaților, pe bază de semnături false. Aceste acțiuni au provocat daune în proporții considerabile, drepturilor și intereselor persoanelor fizice și și juridice. Proporțiile prejudiciului încă urmează a fi stabilit.
Comentarii