Parlamentul European a votat: Asistența macrofinanciară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Plenul Parlamentului European a votat marți, 9 mai, cu largă majoritate, asistența macrofinanciară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii vor fi acordați în două tranșe, planificate pentru al treilea și al patrulea trimestru al anului 2023, dacă țara noastră îndeplinește anumite condiții.
Eurodeputații au aprobat propunerea Comisiei de a acorda Guvernului Republicii Moldova sprijinul pentru stabilizarea situației economice a țării, cu 561 voturi pentru, 43 împotrivă și 20 abțineri.
„Sunt bucuros că am adoptat rapid acest nou sprijin financiar. Era esențial ca noua asistență să fie aprobată fără întârziere pentru ca banii să ajungă cât mai repede în Republica Moldova, în a doua parte a acestui an.
Decizia arată, din nou, că Parlamentul European este unit în a ajuta Republica Moldova”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.
Europarlamentarul a subliniat că „Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și are nevoie de cât mai mult sprijin din partea noastră pentru a continua parcursul european, în paralel cu gestionarea tuturor provocărilor care se confruntă, precum rata crescută a inflației, creșterea prețului la energie determinată de șantajul cu gaz din partea Federației Ruse, dar și gestionarea amenințărilor de securitate generate de situația din regiune”.
„De aceea, trebuie să continuăm și să creștem sprijinul pentru autoritățile de la Chișinău fiindcă numai ajutând Republica Moldova să rămână stabilă și să continue integrarea europeană, putem garanta siguranța la granițele noastre și în interiorul Uniunii Europene”, a remarcat Mureșan.
În nota emisă de Parlamentul European este precizat că sprijinul, în valoare totală de 45 de milioane de euro sub formă de granturi și de până la 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi, va fi plătit în două tranșe planificate pentru al treilea și al patrulea trimestru al anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplinește anumite condiții: „Acestea includ reforme ale sistemului judiciar, asigurarea statului de drept și a luptei împotriva corupției, precum și progrese satisfăcătoare în ceea ce privește punerea în aplicare a unui program macroeconomic al Fondului Monetar Internațional (FMI)”.
„Războiul de agresiune rusesc din Ucraina nu a cruțat pe nimeni și cu siguranță nu Republica Moldova. O combinație nefericită a războiului, a crizei energetice, a inflației uriașe și a scăderii consumului casnic și a investițiilor a erodat finanțele publice și a afectat mijloacele de subzistență ale cetățenilor moldoveni. Pe lângă toate acestea, influența crescândă a Rusiei în această regiune exercită o presiune suplimentară asupra economiei Republicii Moldova. În aceste vremuri dificile de vulnerabilitate economică și politică, trebuie să ajutăm și să sprijinim Republica Moldova”, a afirmat raportoarea Markéta Gregorová, din grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Cehia.
Ca raportor pentru avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind acest sprijin, Siegfried Mureşan a recomandat colegilor să fie avizată decizia de asistență în forma propusă de Comisia Europeană, fără a depune amendamente.
„Astfel, am reușit să avizăm ajutorul financiar în Comisia pentru bugete încă din data de 17 aprilie. Acest lucru a permis și Comisiei pentru comerț internațional să aprobe rapid sprijinul, pe 27 aprilie, iar astăzi am putut să dăm deja votul final în plenul Parlamentului European”, a menționat europarlamentarul.
Asistenţa financiară este condiţionată de reformele în economie, consolidarea statului de drept, securitatea energetică şi progresele în combaterea corupţiei.
Comentarii