Grosu: R. Moldova va iniția procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat luni, 15 mai, că Republica Moldova a inițiat procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).
„(…)După mai multe discuții cu cetățenii, în urma vizitelor în teritoriu, după discuții în cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), după consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI)”, a declarat speakerul.
El a prezentat câteva motive care au stat la baza acestei decizii:
„După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutata să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane”, a spus Grosu.
Președintele Parlamentului de la Chișinău a subliniat că „după ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate”.
Astfel, potrivit procedurilor, la următoarea ședință a Biroului permanent, Igor Grosu va înainta propunerea de a face un demers către prim-ministrul Dorin Recean cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenţiei cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente.
„R. Moldova e o țară independentă, recunoscută, respectata de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane. Noi avem acum puterea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, de sursa sărăciei, de sursa războiului și distrugerii. Am demonstrat în 30 de ani că dorim democrație, libertate și prosperitate la noi acasă. Facem pas cu pas ceea ce așteaptă de la noi cetățenii – asigurăm copiilor noștri un viitor stabil, prosper și plin de oportunități. Un viitor european”, a conchis Grosu.
Comunitatea Statelor Independente este constituită pe baza mai multor principii ca:
– recunoașterea reciprocă și respectarea suveranității statelor-membre
– negalitatea în drepturi
– neamestecul în treburile interne
– renunțarea la aplicarea forței
CSI a fost înființat de conducerile Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Belarusiei și Ucrainei, prin semnarea, pe 8 decembrie 1991, în Viskuli (Pădurea Białowieża), Acordul privind înființarea Comunității Statelor Independente” (cunoscut ca Acordurile de la Belaveja).
Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. În decembrie 1993 s-a alăturat și Georgia, în circumstanțe controversate, în urma unui război civil în care trupele rusești au intervenit de partea guvernului lui Șevardnadze.
În urma evenimentelor din august 2008, când trupele rusești au intervenit din nou în Georgia, pentru susținerea regimurilor separatiste sud-osetine și abhaze, parlamentul georgian a votat în unanimitate retragerea Georgiei din CSI, pe data de 14 august 2008, care a intrat în efect un an mai târziu, în august 2009. Ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia, Ucraina s-a retras din CSI în martie 2014, în timp ce reprezentanții acestora au fost retrași în mai 2018.
Comentarii