Maia Sandu: Vladimir Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Republicii Moldova

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 mai, 2023, 12:01

Președinta Republica Moldova, Maia Sandu, a declarat că liderul rus Vladimir Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul țării noastre. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Euronews. Șefa statului a subliniat că Republica Moldova nu este în pericol acum pentru că războiul pornit de Rusia este dincolo de graniță.

Acum nu există niciun risc de invazie militară pentru Republica Moldova, grație Ucrainei care ține armata rusă departe de granițele noastre. Dar ne confruntăm cu tentative din partea Rusiei de destabilizare a țării noastre. Am vorbit despre aceste tentative, acum câteva luni. Din fericire instituțiile noastre au reușit să apere țara, iar noi devenim tot mai rezistenți. De mulți ani vedem că Rusia încearcă să ne șantajeze țara, folosind energia. Și vreau să vă spun că azi, pentru prima dată de la dobândirea independenței, Moldova, cu excepția regiunii Transnistria, nu consumă gaze rusești. Este o premieră. Înseamnă că ne diversificăm, că nu depindem de Rusia cum a fost cazul timp de trei decenii. Lucrăm, devenim mai rezistenți, dar desigur avem nevoie de sprijin. Propaganda este o mare problemă, iar aceasta ne-a afectat procesul democratic”, a declarat Maia Sandu.

Euronews: „Știți că Vladimir Putin este acuzat de Curtea Instituțională Penală. Dacă vine în Republica Moldova, ar fi arestat?”.

Da. Republica Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar Moldova va respecta decizia Curții. Când a început războiul, am aflat la 4 dimineața, la 5 dimineața am fost aici așteptându-i pe membri Consiliului Suprem de Securitate. Și puteam auzi bombele care cădeau. Inițial am crezut că sunt în Odesa, mai târziu am aflat că au fost în Vinița, dar le puteam auzi din acest birou”, a explicat șefa statului.

Pe 17 martie, CPI a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin și pentru ombudsmanul copiilor Maria Lvova-Belova, întrucât aceștia, potrivit instanței, „sunt presupus responsabili pentru crime de război legate de deportarea ilegală a populației (copiilor)”. Kremlinul a calificat decizia CPI „nesemnificativă din punct de vedere al legii”.

Comitetul de anchetă al Rusiei, ICR, a deschis un dosar procurorului și judecătorilor CPI, declarației șefului Ministerului Justiției din Germania urmând să i se facă o evaluare juridică.

Anterior, premierul Dorin Recean a anunțat că există o listă care conține numele cetățenilor ruși declarați indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova, fiind vorba inclusiv de președintele rus, Vladimir Putin, și omul de afaceri, Igor Ceaika.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X