Pe cine vrea să sancționeze UE pentru destabilizarea Republicii Moldova? Șor, Tauber, Cavcaliuc, Plahotniuc, pe listă

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 mai, 2023, 11:36

UE se pregătește s-o sancționeze pe Marina Tauber, alături de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, pentru destabilizarea R. Moldova. Pe lista văzută de Europa Liberă se mai află Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. Alți doi moldoveni urmează a fi sancționați pentru acțiuni contra Ucrainei.

Lista a fost propusă la 22 mai de Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și mai trebuie aprobată de Consiliul UE (țările membre). Sursele Europei Libere spun că examinarea propunerii a început la 23 mai, iar aprobarea se va face la nivel de ambasadori, fiind o chestiune de câteva zile.

Șor, Tauber, Cavcaliuc, Plahotniuc și Ceaika urmează a fi sancționați pentru „acțiuni care destabilizează R. Moldova”. În propunerea europeană privind sancționarea celor cinci, se spune că UE „rămâne fermă în sprijinul său pentru Moldova” în fața „activităților destabilizatoare ale actorilor externi”.

Noutățile listei europene sau pentru ce pot fi sancționați Tauber și Cavcaliuc

Dacă Șor, Plahotniuc și Ceaika, om de afaceri rus cunoscut pentru legăturile sale cu fostul președinte moldovean Igor Dodon, au mai fost sancționați de Statele Unite și Marea Britanie pentru acțiuni care dăunează Republicii Moldova, va fi prima dată când Tauber și Cavcaliuc vor apărea pe o listă a celor sancționați.

Deocamdată, nimeni din cei vizați nu a venit cu o reacție la acest subiect.

Caramalac și Kalinin pot fi sancționați pentru acțiuni contra Ucrainei
În afară de lista celor sancționați pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova, Înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate al UE a mai propus ca doi cetățeni moldoveni, Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin, să fie sancționați pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X