Președinta Maia Sandu, ameninţată cu dosar penal: Există temei

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 mai, 2023, 10:08

Prim-adjunctul Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei, Vladimir Djabarov, a ameninţat cu deschiderea unui dosar penal împotriva preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Deputatul rus Vladimir Djabarov susține că Comisia de Investigații a Federației Ruse are toate motivele să inițieze un dosar penal împotriva Maiei Sandu pe faptul amenințării cu arestarea liderului rus Vladimir Putin și să o înscrie pe lista de urmărire internațională. Declarațiile au fost făcute într-o postare plină de insulte pe Telegram, notează Cotidianul.

Se pare că ceva nu e în regulă cu capul cetățenei României, Maia Sandu, care ocupă funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Comisia de Investigaţii a Federaţiei Ruse are toate motivele să iniţieze un dosar penal împotriva ei în urma amenințării de a-l aresta pe președintele Rusiei și şi să o declare persoană căutată internaţional”, a scris Djabarov.

Oficialul rus a mai spus că lidera de la Chișinău „visează că șeful Marii Rusii va veni în țara ei, a cărei economie și bunăstare depind complet de Moscova”.

Reacția vine după ce Maia Sandu a declarat că Vladimir Putin ar fi arestat dacă ar veni în Republica Moldova, făcând referire la acordul Curții Penale.

Președinta Republicii Moldova a precizat că țara pe care o conduce este semnatar al acordului Curții Penale.

Astfel, fiind întrebată dacă Vladimir Putin ar fi arestat dacă ar veni în Republica Moldova, Maia Sandu a răspuns:

„Da. Republica Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar Moldova va respecta decizia Curții. Când a început războiul, am aflat la 4 dimineața, la 5 dimineața am fost aici așteptându-i pe membri Consiliului Suprem de Securitate. Și puteam auzi bombele care cădeau. Inițial am crezut că sunt în Odesa, mai târziu am aflat că au fost în Vinița, dar le puteam auzi din acest birou”.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru liderul rus Vladimir Putin și pentru ombudsmanul copiilor Maria Lvova-Belova, întrucât aceștia, potrivit instanței, „sunt presupus responsabili pentru crime de război legate de deportarea ilegală a populației (copiilor)”.

Kremlinul a calificat decizia CPI „nesemnificativă din punct de vedere al legii”.

În replică, la trei zile distanță, Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunțat că a deschis un dosar penal împotriva procurorului Curţii Penale Internaţionale şi a judecătorilor care au emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru acuzaţii de crime de război.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X