Avioanele F-16 pentru Ucraina nu sunt pe gratis. De la preț, la claritate
Înalți oficiali ai Pentagonului au oferit noi detalii cu privire la un program de instruire pentru piloții ucraineni care vor pilota avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, spunând că acesta va include participarea a cel puțin șase state europene, dar a rămas neclară contribuția Statele Unite ale Americii (SUA) în acest efort. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că, Danemarca și Olanda au decis să preia conducerea în elaborarea unui plan de instruire a ucrainenilor în săptămânile următoare, în timp ce alte națiuni europene și-au promis sprijin, transmite Cotidianul.
„Norvegia, Belgia, Portugalia și Polonia s-au oferit deja să contribuie la formare și ne așteptăm ca mai multe țări să se alăture acestei inițiative importante”, a spus Austin în urma unei întâlniri virtuale cu liderii apărării privind ajutorul de securitate Ucraina, potrivit Military.
Austin a subliniat că liderii militari atât din Danemarca, cât și din Țările de Jos, recunosc că „antrenamentul este un lucru, dar pentru a avea capacitate, ai nevoie de susținere, ai nevoie de întreținere, ai nevoie de muniții”.
Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Comun, a anunțat că „10 avioane F-16 reprezintă un miliard de dolari”, subliniind angajamentul de finanțare de a echipa ucrainenii cu avioane.
„Întreținerea costă încă un miliard de dolari, așa că vorbiți de două miliarde de dolari pentru 10 avioane”, a precizat generalul Milley.
Nu este clar dacă SUA vor interveni în procesul de furnizarea a avioanelor F-16 către Ucraina cu vreo finanțare
Oficialii americani nu au spus încă de unde vor veni aeronavele sau piesele de întreținere, iar toate remarcile de până acum au sugerat că SUA nu vor juca un rol semnificativ.
Anterior, un oficial american a spus că va rămâne la latitudinea țărilor care participă la antrenament să decidă „când să furnizeze efectiv avioane, câte vom furniza și cine le va furniza”.
Întrebat dacă Congresul SUA va sprijini fondurile suplimentare necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni să desfășoare avioanele mai avansate, Austin a spus că „este un efort internațional”. Însă, unele voci lasă de înțeles că Washingtonul va acorda doar o licență de reexport a F-16 către Ucraina.
„Ceea ce cred că veți vedea că colegii noștri caută să facă este să stabilească un fond, astfel încât alte țări să poată contribui la acest efort general”, a spus Austin. „Din cauza asta, cred că sperăm că Congresul nostru va fi de sprijin”, a completat el.
Milley s-a alăturat, de asemenea, colegilor săi lideri militari de la Pentagon, subliniind că avioanele moderne nu sunt cheia pentru a schimba valul unui război care se desfășoară deja de 456 de zile.
„Nu există arme magice. Un F-16 nu este și nici nu este nimic altceva”, a subliniat Milley.
Și în timp ce Miley, ofițerul de top în uniformă al armatei, a spus în mod clar că „acest război, militar, nu va fi câștigat de Rusia”, el a adăugat că „nici nu este probabil să se termine curând”.
„Obiectivele strategice ucrainene sunt eliberarea întregii Ucraine ocupate de ruși. Acest lucru ar putea fi realizabil din punct de vedere militar, dar probabil nu în termen scurt”, a spus Milley.
„Asta înseamnă că lupta va continua, va fi sângeroasă, va fi greu”, a spus el.
Cine va dona avioane F-16?
Decizia cu privire la cine ar urma să doneze avioane F-16 către Ucraina va fi lăsată la latitudinea statelor partenere, au precizat anterior oficialii Pentagonului într-un comunicat. Adică Europa și țările non-europene membre NATO. Cel mai probabil, această decizie va fi luată de țările care s-au angajat să antreneze piloții ucraineni, notează DefenseRomania.
În acest moment, există doar presupuneri. Belgia este o țară care poate antrena piloți ucraineni, dar deocamdată nu a spus dacă va dona şi avioane F-16. Polonia este una dintre primele țări care și-a exprimat disponibilitatea de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16.
Norvegia are stocate 12 avioane de luptă F-16 modernizate. Astfel, se presupune că Norvegia va fi una dintre țările care pot trimite avioane în Ucraina.
Danemarca intenționa, de asemenea, să vândă anterior avioanele sale F-16 către Argentina, dar discuțiile privind un posibil acord cu Buenos Aires au fost suspendate. Olanda este o altă țară europeană care ar putea trimite avioane F-16 în Ucraina.
Cu toate acestea, Washingtonul trebuie să autorizeze o astfel de vânzare, dar administrația de la Casa Albă a păstrat tăcerea pe acest subiect timp de luni de zile.
Comentarii