InternePublicații

Numărul alergiilor provocate de ambrozie s-a dublat. Iunie este luna decisivă pentru distrugerea plantei și a reduce cazurile de îmbolnăvire

Cazurile de alergie la ambrozie s-au dublat în ultimii ani. Doar în 2023 au fost înregistrate aproximativ 14 cazuri la 10 mii de persoane, față de 8,6 cât au fost în 2019. Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că iunie este luna critică pentru controlul vegetativ al plantei, deoarece dacă ambrozia este eliminată acum, aceasta nu va mai produce polen în lunile august și septembrie.

Pentru al doilea an consecutiv, în luna iunie, ANSP organizează acțiuni de informare și conștientizare a riscului pentru sanătate cauzat de buruiana ambrozia. Potrivit instituției, anul trecut, peste 23,2 milioane de cetățeni din statele europene au fost afectați de alergie la ambrozie.

Ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile climatice, până spre sfârșitul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

În țara noastră, ambrozia este răspândită în majoritatea raioanelor și crește spontan pe terenurile agricole, în grădinile gospodăriilor individuale, în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, pe şantierele în construcţii, pe terenurile prost întreţinute, etc.

Simptomatologia este violentă, cu o imagine clinică complexă, care depăşeşte în intensitate alergiile obişnuite la polen. Principalele simptome include afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare, accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare, afectarea pielii cu mâncărime şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochilor și șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.

Redacția Cotidianul

Cotidianul.md este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, devoalarea propagandei rusești și dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice.
Back to top button