Despre Cotidianul TV/cotidianul.md
Despre Cotidianul TV/cotidianul.md
Cotidianul TV este un post de televiziune informativ analitic, parte a organizației „People for free media”, care a fost lansat în noiembrie 2020 la Chișinău. Este un post de televiziune independent din punct de vedere politic, care își propune să promoveze jurnalismul imparțial, bazat pe principii și valori umane.
Interesul public este una din cele mai importante preocupări ale echipei redacționale din cadrul Cotidianul TV. Misiunea televiziunii este de a informa echidistant cetățenii despre cele mai importante evenimente politice, economice și sociale din Republica Moldova.
Viziunea și misiunea Cotidianul TV
Suntem o sursă de informare de încredere, independentă politic, care promovează onestitatea și respectul reciproc, toleranța și egalitatea de gen.
Misiunea instituției noastre este să contribuim la dezvoltarea unei societăți creative și competitive. În echipa Cotidianul TV activează jurnaliști cu experiență în domeniu, care sunt dedicați meseriei.
Promovăm, prin intermediul materialelor pe care le realizăm, cetățenii activi, comunitățile de interes și mediul de afaceri. Suntem promotori ai gândirii critice. Susținem implicarea femeilor în viața politică, socială și economică a țării.
Cotidianul TV și cotidianul.md își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova în următorii doi ani. Conținutul produs este gratuit și accesibil pentru toți urmăritorii noștri.
Valorile Cotidianul TV
Acuratețea informațiilor publicate
În materialele prezentate, Cotidianul TV reflectă realitatea, fără distorsiuni, judecăți de valoare și abordări subiective. Jurnaliștii instituției noastre prezintă faptele echidistant și imparțial. În procesul de realizare a materialelor utilizăm instrumentele exclusiv pentru prezentarea adevărului, evitând montajul abuziv și dramatizarea excesivă a unor subiecte sensibile. Jurnaliștii/Jurnalistele Cotidianul TV se asigură că experții pe care îi abordează în materiale dețin informații bazate pe o expertiză obiectivă și fapte dovedite.
Verificarea și documentarea informațiilor
Informațiile care apar în materialele Cotidianul TV sunt verificate din cel puțin două surse independente una de cealaltă, iar în situații de conflict – din trei surse. În anumite cazuri se acceptă publicarea informațiilor dintr-o singură sursă, dacă este vorba de anumite declarații oficiale sau care au fost făcute în contexte publice (exemplu: briefinguri de presă, etc). În cazul în care, ulterior, informația a fost dezmințită, revenim cu o nouă știre, cu precizările de rigoare.
Diversitatea de opinii
Jurnaliștii/Jurnalistele Cotidianul TV fac o distincție clară între jurnalismul de informare si cel de opinie. Angajatul echipei redacționale se conduce după regula: „Informez, nu exprim opinii”. Astfel că, publicul care urmărește știrile și reportajele produse de jurnaliștii noștri nu este indus în eroare. De asemenea, televiziunea noastră promovează pluralismul de opinii. În cadrul emisiunilor noastre invităm experți din diverse domenii, pentru a deveni o platformă liberă, unde sunt promovate comentariile, evaluările și analizele tuturor experților avizați în domenii de interes.
Prezumția nevinovăției
În materialele pe care le realizăm respectăm prezumția de nevinovăție, în orice circumstanțe. Jurnaliștii/Jurnalistele nu vor face etichetări, precum „infractor” sau „vinovat” până la pronunțarea sentinței judecătorului. Angajații echipei redacționale utilizează expresiile: „suspectat”, „presupusul făptaș” sau „bănuitul”. Este folosit verbul „ar fi” atunci când descriu faptele suspecte. De asemenea, în materialele video nu sunt ilustrate imagini care ar prezenta fața persoanelor suspectate sau condamnate, în special în poziții umilitoare (exemplu: în arest, în spatele gratiilor).
Citarea surselor
Jurnaliștii/Jurnalistele Cotidianul TV sunt obligați să citeze sursele din care provin informațiile. În situații excepționale, instituția media oferă posibilitatea protecției anonimatului surselor a căror dezvăluire le pune în pericol viața sau integritatea corporală. Informațiile care sunt oferite de sursele care solicită anonimatul este supusă verificărilor. În cazul unor acuzații, jurnalistul/jurnalista va solicita reacția persoanelor sau a instituțiilor vizate.
Echilibrul și echidistanța jurnaliștilor
În materialele pe care le realizăm prezentăm punctul de vedere al tuturor părților implicate în acest subiect. În cazul în care nu obținem vreun punct de vedere în timp util, precizăm în știre că am încercat să includem și părerea acestei persoane/instituții. Vom reveni cu știrea actualizată, după ce am obținut punctul de vedere – lipsă.
Integritatea echipei redacționale
Jurnaliștii/Jurnalistele care activează în cadrul companiei se vor asigura că mențin cele mai înalte standarde ale jurnalismului imparțial. Membrii echipei redacționale vor ține cont de faptul că dacă își exprimă opiniile în afara emisiei, atunci imparțialitatea lor din timpul emisiei este la fel afectată. Persoanele care activează în cadrul companiei sunt persoane cu integritate și viziune jurnalistică.
Notă:
Politica editorială a companiei media se bazează pe ghidul „BBC Editorial Guidelines – 2010” și „CBC Journalistic standards and practices”, dar și a Codului Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Prezentul Cod de Etică este completat de reglementările Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova.