Type to search

Turcia inaugurează TANAP, gazoductul care va aduce gazul azer în Europa

Share

Turcia și Azerbaijanul au inaugurat gazoductul TANAP, care av aduce gazul azer în țările europene. Proiectul a primit susținere politică din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

Gazoductul Trans-Anatolian, care a costat 7,2 miliarde de euro, face parte din coridorul de gaz sudic, care are scopul de a transforma Turcia într-un port de energie și de a diversifica rezervele de gaz natural ale Europei, pentru a deveni mai independentă față de Federația Rusă.

„Țara noastră este acum cu un pas mai aproape de a deveni un port regional de energie, mulțumită proiectului TANAP”, a spus președintele turc Recep Tayyip Erdogan la evenimentul care a avut loc în orașul Eskisehir din centrul Turciei, marți, potrivit Deutsche Welle.

Erdogan a numit proiectul „Drumul de mătase al energiei”.

Conducta de gaz cu lungimea de 1,850 kilometri este conectată la Gazoductul Caucazul de Sud, care pompează gaz Turciei din câmpia Shah Deniz 2 din Azerbaijan, din Marea Caspică, trecând prin Georgia.

O altă secțiunea a proiectului, Conducta Trans-Adriatică va aduce gaz din Turcia prin Grecia și Abania în Italia, începând cu 2020.

Coridorul de gaz sudic, cu lungimea de 3 500 de km, va livra 6 miliarde de metri cubi de gaz, anual, în Turcia, și 10 miliarde de metri cubi în Europa.

 

Alexandra Moraru

Alexandra Moraru

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.