Type to search

Andrian Candu: „Moldova nu revendică noi teritorii, Moldova revendică dreptul de a conta”

Share

Moldova nu revendică noi teritorii, Moldova revendică dreptul de a conta, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu la deschiderea Conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”.

„Scopul nostru este să edificăm un stat demn de cetățenii noștri, după modelul occidental”, a spus Andrian Candu. Potrivit lui, guvernarea din Moldova și-a asumat în ultimii ani decizii în măsură să protejeze locuitorii țării. În acest sens, președintele Parlamentului a menționat legea anti-propagandă și cel mai mare proiect de la independență de diversificare a surselor de energie. El a precizat, în context, că în raport cu Federația Rusă, Moldova cere doar o relație de respect reciproc.

Președintele Legislativului a vorbit despre provocările actuale de securitate comune pentru Moldova, Ucraina și Georgia, cum este securitatea energetică, conflictele înghețate, dezinformarea și știrile false. Andrian Candu s-a referit la aspirația de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state și la reformele întreprinse, conform angajamentelor asumate față de partenerii externi, dar, în primul rând, pentru beneficiul locuitorilor Moldovei, Georgiei și Ucrainei.

Conferința organizată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei dezbate probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și va discuta despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune. Evenimentul a adunat circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv speakeri de Legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali.

Astăzi cei trei președinți de Parlamente vor semna o declarație comună în care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Reprezentanți ai Parlamentelor, ai Congresului SUA, europarlamentari participă la prima Conferință interparlamentară la nivel înalt în probleme de securitate, organizată la Chișinău. De asemenea, pentru dezbateri au venit experți notorii precum sunt vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic Damon Wilson, Anders Aslund, Eurasia Center, Consiliul Atlantic, Directorul Eurasia Center John Herbst, ambasadorul Asif Chaudhry, directorul asociat RUSI, Jonathan Eyal, Ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct NATO, alți experți internaționali și regionali.

4 Comments

 1. Maxim 2 martie 2018

  Moldova trebuie sa tina capul sus, indiferent de puterea si autoritatea Rusiei. Noi avem tot dreptul de a pretinde la proproul teritoriu.

  Răspunde
 2. Reporter 3 martie 2018

  Nu prea este clar de ce cumătrului lui Plahotniuc i-a trecut prin cap să vorbească
  de noi teritorii? Basarabia de sud și Basarabia de Nord sunt teritoriile noastre de
  când lumea și este datoria noastră să vorbim de ele!!

  Răspunde
 3. Reporter 3 martie 2018

  Nu prea este clar de ce cumătrului lui Plahotniuc i-a trecut prin cap să vorbească
  de NOI teritorii? Basarabia de sud și Basarabia de Nord sunt teritoriile noastre VECHI
  de când lumea și este datoria noastră să vorbim de ele!!!

  Răspunde
 4. Lider Moldovanu 3 martie 2018

  Da-ntradevăr, prostălanul, nu l-a învățat cumătrul Plahotniuc ce-i Nou și ce-i Vechi!
  Sudul și Nordul Basarabiei sunt teritoriile noastre Vechi de când e lumea! Dacă e
  prost și lingușitor, adică pup-în-curist, așa și va rămâne!

  Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.