Unde sunt cele mai mici dobânzi la credite? R. Moldova, cu 4% peste media europeană

Republica Moldova și România înregistrează o rată a dobânzii de 6,5%, cu 4,1 puncte procentuale mai mult peste media europeană, Banca Centrală Europeană afișând o dobândă de 2,49%.
Potrivit profit.ro, care face referire la reprezentarea grafică Markets in a Minute, realizată de VisualCapitalist, România și Republica Moldova dețin cote similare pentru ratele dobânzilor cu cele din mai multe state din Asia și Africa, precum Iordania, Rwanda și Armenia.
„Într-un climat economic incert, băncile centrale din întreaga lume iau decizii strategice privind ratele dobânzilor, iar liderii de afaceri urmăresc cu atenție dacă acestea vor fi reduse, menținute sau crescute”, se arată în articolul profit.ro.
Referitor la situația din SUA, Rezerva Federală a menținut intervalul țintă între 4,25% și 4,50%. În decizie s-a menționat că, deși un val de importuri a dus la scăderea PIB-ului, activitatea economică a continuat să crească într-un ritm solid. De asemenea, rata șomajului s-a stabilizat la un nivel scăzut, însă inflația rămâne relativ ridicată, iar incertitudinea economică este în creștere.
Elveția și Fiji au cea mai mică rată a dobânzii, de 0,25%. Banca Națională a Elveției (SNB) a redus dobânda cu un sfert de punct în martie, invocând incertitudinea crescută cu privire la impactul politicilor comerciale ale SUA. Inflația în Elveția a scăzut la 0% în aprilie, iar SNB a indicat că este pregătită să reducă dobânda și mai mult pentru a menține stabilitatea prețurilor.
Pe de altă parte, Venezuela (59,4%) și Turcia (46,0%) înregistrează cele mai ridicate dobânzi la nivel global. Băncile centrale din aceste țări răspund astfel inflației ridicate și deprecierii monedelor față de dolarul american.