BNM anunță despre o temperare a tendințelor de creștere a prețurilor. Chiar și așa, rata inflației se menține peste limita superioară țintită de autorități

Banca Națională anunță că s-a reușit o temperare a tendințelor de cretere a prețurilor, în pofida unei rate a inflației anuale, în luna martie, la nivelul de 8,8%, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât cota din februarie. BNM precizează că această rată se află în continuare peste limita superioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută.
La începutul acestui an, Banca Națională anunța că pentru primele trei luni ale anului, inflația va avea un caracter ascendent, cu o medie de 8,5%, după care va începe o ușoară scădere.
„Creșterea ratei anuale a inflației în trimestrul I 2025 a fost determinată de unele evoluții sectoriale adverse, printre care dinamica prețurilor reglementate, în contextul ajustării tarifului la gazul din rețea, la energia termică și la energia electrică, precum și de creșterea prețurilor la produsele alimentare, ca urmare a condițiilor secetoase din vara anului precedent. Cu toate acestea, cererea internă redusă și prețurile la produsele petroliere pe piața internațională au exercitat un impact dezinflaționist asupra ratei anuale a inflației. Prin urmare, în trimestrul I 2025, rata medie anuală a inflației a constituit 8,8 la sută și a fost ușor superioară celei anticipate în cadrul prognozei aferente Raportului asupra inflației, februarie 2025, preponderent, pe seama abaterii pozitive înregistrate pentru prețurile reglementate și cele la produsele alimentare”, se arată în comunicatul BNM.
La fel, deși Banca Centrală anunță că balanța riscurilor prognozei inflației este echilibrată, cu o înclinare dezinflaționistă până la finele orizontului de prognoză, rămân pronunțate mai multe incertitudini.
„Principalele surse sunt incertitudinile privind producția agricolă din anul curent, vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile meteorologice în perioada următoare, ajustarea tarifelor la serviciile comunal-locative, asigurarea unui impuls fiscal suficient pentru revigorarea activității economice, asistența financiară externă, precum și situația tensionată în regiune și fragmentarea comerțului internațional”, se mai arată în comunicatul BNM.
Totodată, Comitetul executiv al Băncii centrale a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6,5 la sută anual.
De asemenea, vor fi menținute și ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul de 8,5 la sută anual, iar la depozitele overnight – 4,5 la sută anual.