Radu Marian îi contrazice pe experți: De când PAS a venit la guvernare, exporturile au crescut cu 44%

Șeful Comisiei parlamentare pentru economie, Radu Marian, îi contrazice pe experții care vin cu prognoze pesimiste privind comerțul extern și precizează că, în ultimii patru ani, exporturile de bunuri au crescut cu 44 la sută, de la 2,47 de miliarde de dolari, în 2020, la 3,55 de miliarde, în 2024.
„În 2022 a avut loc o creștere fulminantă, artificială a exporturilor moldovenești, de a aproape 2 ori în decurs de 1 an și jumătate, generate de războiul din Ucraina. Republica Moldova a început a reexporta mai multe mărfuri spre Ucraina, de care țara vecină avea mare nevoie – de ex. produsele petroliere, pentru că ei nu le puteau aduce prin porturile lor bombardare de ruși sau pentru ca le erau bombardate depozitele petroliere. La un moment dat, 75% din exporturile noastre către Ucraina era reexporturi (medicamente, alcool etilic, produse agricole etc). De atunci, are loc o corecție firească, în jos, a cifrelor de export”, scrie deputatul PAS.
De asemenea, Radu Marian susține că, între timp, a avut loc o „recalibrare profundă” a exporturilor.
„Exporturile de servicii (IT, transport, turism), au crescut continuu și au compensat parțial declinul bunurilor – în 2024 au atins 2,7 mld. USD, dublu față de 2020. Avem un excedent comercial pozitiv la servicii de 1 miliard de dolari SUA – adică exportăm mai multe servicii decât importăm cu un miliard de dolari. Pentru prima dată, exporturile de servicii au ajuns să reprezinte peste 45% din totalul exporturilor Republicii Moldova, reflectând tranziția graduală a economiei noastre către o valoare adăugată mai mare, mai bună competitivitate globală și mai puțină dependență de factori agricoli sau factori comerciali externe”, mai precizează Radu Marian.
Totuși, parlamentarul vorbește și despre un șir de riscuri.
„Asta nu înseamnă că totul e bine și ne putem relaxa. Evident că există provocări foarte mari și scăderea exporturilor produselor autohtone este afectată și de instabilitate economică la nivel european și global cauzat de politici tarifare incerte și război, unul chiar lângă noi, scăderea prețurilor la cereale și uleiuri la nivel global, saturarea piețelor europene post-pandemie, realinierea lanțurilor logistice spre Ucraina, care are acum mai multe libertate de comerț decât în 2022”, a mai adăugat Radu Marian.