InternePublicații

Revenirea mamelor la muncă, semn de progres sau rezultat al presiunilor financiare? Buzu: „Politicile noastre funcționează”

Tot mai multe femei din Republica Moldova revin în câmpul muncii, chiar dacă au copii de vârstă preșcolară. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, susține că, în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului mamelor angajate, ceea ce reflectă eficiența politicilor adoptate în domeniu.

„În 2019, înainte de pandemie, doar 39% dintre femeile care aveau un copil de la 0 la 6 ani munceau. În 2024, această cifră a crescut la 50%. Este o creștere semnificativă, care arată că politicile pe care le creăm ajută părinții, în special mamele, să combine mai ușor viața profesională cu cea de familie”, a declarat Buzu.

Ministrul a subliniat că, deși tendința este pozitivă, dar multe familii încă se confruntă cu dificultăți.

„Asta nu înseamnă că am pus punct. Dacă politicile funcționează, trebuie să le consolidăm și să le extindem. În continuare, mulți părinți sunt puși în situația în care trebuie să muncească mai mult sau să renunțe la ambițiile profesionale dacă vor o familie. Acest lucru este inacceptabil pentru acest Guvern”, a afirmat oficialul.

Pentru a susține și mai mult părinții, Ministerul Muncii anunță investiții continue în infrastructura preșcolară. Până acum, peste 120 de grădinițe din țară au beneficiat de modernizări, spune Buzu.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.
Back to top button