Politolog austriac: Rusia trebuie oprită din exterior! Rusia NU va pune capăt din proprie inițiativă războiului împotriva Ucrainei

Rusia nu va pune capăt din proprie inițiativă războiului împotriva Ucrainei și își va continua agresiunea militară până în momentul în care va fi oprită din exterior, a precizat politologul austriac Martin Malek într-un interviu acordat recent pentru Ukrinform.
“Conversația telefonică purtată pe 19 mai de Trump și Putin nu a produs valuri. Conform tuturor informațiilor disponibile până în prezent, dictatorul rus a încercat să se asigure că Washingtonul exercită presiuni asupra Ucrainei. Și a devenit din nou clar că Moscova se străduiește să excludă Ucraina pe cât posibil din acordurile privind soarta sa. De asemenea, a reieșit că Moscova vrea să pice «de acord» pe ceva doar cu Trump”, a analizat politologul.
Totodată, Malek a menționat că Vladimir Putin și-a făcut cunoscute intențiile înainte de discuția telefonică cu președintele american Donald Trump, lansând cel masiv atac cu drone asupra orașelor ucrainene de la începutul războiului la scară largă.
“Aceasta a fost modalitatea lui Putin de a-și arăta disprețul față de Trump. Cu toate acestea, nu a existat niciun semnal că președintele SUA ar fi înțeles acest lucru. În schimb, Trump declarase că nu-l consideră pe Putin «un obstacol în calea păcii»”, a afirmat politologul austriac.
De asemenea, Malek a menționat că recentele discuții purtate între Kiev și Moscova în Turcia au fost doar o «imitație», în mare parte din cauza abordării Kremlinului. Această chestiune s-a reflectat prin decizia lui Vladimir Putin de a nu călători la Istanbul, unde îl aștepta președintele Zelenski, ci de a trimite o delegație de rang inferior care să-l suplinească.
“În locul lui Putin, o delegație rusă de rang inferior a călătorit în Turcia, condusă de notoriul falsificator de istorie și teoretician al conspirației, Vladimir Medinsky. Acest lucru a clarificat de la bun început că negocierile cu delegația ucraineană, condusă de ministrul Apărării, Rustem Umerov, vor fi o «farsă» – și exact asta s-a și întâmplat. Rușii au cerut pe 16 mai cedarea oficială a Crimeei, precum și a teritoriilor Luhansk, Donețk, Herson și Zaporijia (deși controlează militar doar parțial ultimele trei regiuni), solicitare pe care partea ucraineană a respins-o, în mod firesc”, a explicat politologul austriac pe tema așa-ziselor negocieri.
Mai mult, expertul a remarcat că toate apelurile adresate Kremlinului de politicienii occidentali, de la începutul războiului la scară largă și până în prezent, “nu numai că nu au reușit să reducă tensiunile (sau chiar să aducă «pacea») în Ucraina, ci au avut de fapt efectul opus: Putin este determinat să concluzioneze că nici măcar nu e izolat pe fondul războiului, ci este în continuare considerat drept un partener de negociere dezirabil”.
“Acest aspect, la rândul său, confirmă, din punctul de vedere al Kremlinului, «justiția» războiului dus contra Ucrainei și a tuturor celorlalte activități desfășurate”, a adăugat Malek.
“Trump nu este singurul care insistă asupra «negocierilor cu Putin». Mulți alți politicieni, sociologi și jurnaliști occidentali fac același lucru. Cu toate acestea, ei omit să menționeze că, cel puțin în teorie, negocierile pentru încheierea războiului nu sunt deloc necesare: Rusia ar trebui pur și simplu să înceteze focul și să își retragă trupele din întreaga Ucraină. Practic, apelurile constante ale Occidentului la «negocieri» sunt absolut contraproductive: pentru Kremlin, acestea sunt doar un semn de slăbiciune, pe care dorește să îl exploateze pe câmpul de luptă”, a mai subliniat politologul austriac.
Nu în cele din urmă, Malek a ținut să evidențieze că Rusia va avea ca obiectiv pacea doar dacă va fi presată de forțe externe.
“Mulți din Europa de Vest și America de Nord încă nu vor să înțeleagă acest lucru după mai bine de trei ani de «mare» război împotriva Ucrainei: Rusia nu îl va opri pe fondul negocierilor. În schimb, va continua până când va fi oprită din exterior. Însă, tocmai asta nu se întrevede, printre altele din pricina ajutorului extern insuficient pentru Ucraina”, a conchis politologul.