InternePublicații

Franța și Germania vor investi în reabilitarea energetică a spitalelor și căminelor studențești. Economiile de consum vor fi de 60%

Guvernele Franței și Germaniei vor investi în reabilitarea energetică a 30 de clădiri publice din Republica Moldova. Este vorba despre 16 cămine studențești și 14 spitale raionale și instituții medicale, care vor beneficia de lucrări menite să reducă cu 60% consumul de energie și emisiile de CO₂ cu peste 4.000 de tone anual. Valoarea totală a proiectului este de 73 de milioane de euro, iar peste 200.000 de cetățeni vor avea acces la servicii publice în spații mai eficiente și mai confortabile.

Printre clădirile incluse în proiect se numără căminele Universității de Stat din Moldova și ale Universității Tehnice, blocurile de studii ale Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Spitalul de Psihiatrie și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Bălți, dar instituțiile medico-sanitare publice din Hîncești, Fălești, Căușeni, Orhei și alte centre regionale.

Lucrările vor fi realizate în cadrul Proiectului INSPIREE, lansat la Chișinău și vor fi implementate în perioada 2025-2031. Valoarea totală a proiectului este de 73 milioane de euro. 38,7 de milioane este un grant din partea Guvernului Germaniei, 30 de milioane de euro reprezintă un împrumut oferit de  Agenția Franceză pentru Dezvoltare, iar 4,3 mil euro este contribuția Guvernului R.Moldova.

Parlamentul a adoptat astăzi un proiect de lege privind crearea Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE), care va sprijini implementarea proiectelor din domeniul eficienței energetice și al surselor regenerabile. Fondul va permite oferirea de garanții și compensații financiare, inclusiv pentru acoperirea parțială a dobânzilor la creditele contractate de asociațiile de proprietari în condominiu și de proprietarii de locuințe individuale. Gestionarea mecanismelor financiare va fi asigurată de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED).
Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.
Back to top button