InternePublicații

Scandal de corupție la Vamă: Speculații de „război politic” și „reglări de conturi” între Dorin Recean și Andrei Spînu

Scandalul de corupție de la Serviciul Vamal scoate la iveală informații contradictorii în spațiul public. Pe lângă declarațiile oficiale ale Guvernului, care precizează că reținerea recentă a șefului Biroului Centru, acuzat de luare de mită, este un nou pas în combaterea corupției din Serviciul Vamal, un șir de politicieni și analiști invocă eventuale confruntări și interese politice ascunse, protagoniștii principali fiind Dorin Recean și fostul ministru Andrei Spînu.

Fostul premier, Vlad Filat, susține că Dorin Recean și Andrei Spînu, ambii fiindu-i foști subalterni, primul în guvern și al doilea la PLDM, își împart influența, iar reținerile de la Serviciul Vamal ar un război dus de Dorin Recean împotriva „oamenilor lui Spînu”.

„Asta este imaginea unui război, care, în mare parte, este în surdină, între Recean și Spînu. Recean nu doar că la scos pe Spînu de la Guvern, dar acum pas cu pas îi scoate oamenii. Toată lupta va fi una în ascensiune, va fi folosită toată artileria grea, pentru că scopul sunt alegerile, în mod particular, lista electorală. Lupta se dă pentru listă – va reuși Spînu să-și păstreze influența prin deputații dânsului. Obiectivul lui Recean este acesta. Sfatul meu pentru Spînu este «Run, Andriușa, run!»”, a descris ironic situația Vlad Filat pe parcursul unui interviu.

Același mesaj pentru a descrie scandalul de la Serviciul Vamal a fost preluat și de liderul socialiștilor Igor Dodon.

Amintim că, zilele trecute, CNA i-a reținut pe șeful Biroului Centru al Serviciului Vamal, pe șeful postului vamal intern din Căușeni și un broker vamal, acuzați într-un dosar de corupție.

Potrivit CNA, șeful Biroului Centru și brokerul ar fi pretins și primit peste 40.000 de dolari, în mai multe tranșe. Banii ar fi fost oferiți pentru facilitarea tranzitului de mărfuri la frontieră și pentru evitarea constatării unor multiple încălcări ale legislației vamale. Mărfurile vizau în special segmentul transnistrean al Republicii Moldova.

În total, în urma perchezițiilor, de la persoanele bănuite au fost ridicate mai multe telefoane mobile, iar suma totală a mijloacelor financiare depistate, în diferită valută, a fost de aproximativ 1,1 milioane de lei.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.

Redacția Cotidianul

Cotidianul.md este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, devoalarea propagandei rusești și dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice.
Back to top button