InternePublicații

Maia Sandu, laureată a prestigiosului Premiu Theodor Heuss: „Este o realizare a poporului Moldovei”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost distinsă cu prestigiosul Premiu Theodor Heuss, în cadrul unei ceremonii organizate pe 24 mai la Stuttgart, Germania. Distincția i-a fost acordată pentru angajamentul ferm în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept în Republica Moldova, transmite Deutsche Welle. 

„A primi un premiu care poartă numele primului președinte al Republicii Federale Germania, un om care a contribuit la reconstrucția democraţiei în Europa postbelică, este mai mult decât o distincție personală. Este o realizare a poporului Moldovei, care continuă să lupte pentru libertate, demnitate și pentru valorile democratice”, a declarat Maia Sandu cu acest prilej.

Maia Sandu a primit premiul pentru angajamentul excepțional şi implicarea sa personală pentru reformarea legislației și a instituțiilor statului moldovean, în vederea promovării democrației și alinierii țării la valorile europene. Punctul culminant al acestor eforturi a fost, în octombrie anul trecut, când moldovenii i-au acordat sprijinul pentru un nou mandat și au votat, prin referendum, adaptarea Constituției la normele europene în vederea integrării țării în UE.

„Maia Sandu este o persoană a cărei biografie politică nu este rezultatul obișnuinței, ci un act de rezistență împotriva unui sistem marcat de corupție, influență abuzivă și sete de putere – dar și împotriva forțelor externe care încearcă să tragă țara înapoi, în trecut. Ea luptă pentru o idee care depășește granițele patriei sale: ideea unei Europe libere și democratice”, a declarat Dr. Ludwig Theodor Heuss, preşedintele Fundaţiei Theodor Heuss, în discursul său de decernare a premiului.

Maia Sandu a mai fost numită și „licăr de speranță” pentru toți cei care cred în viitorul Republicii Moldova.

„Acest premiu nu este doar despre încredere, ci despre viitorul pe care îl construim. Un viitor în care Moldova este un membru cu drepturi depline al familiei europene. Un viitor în care democrația aduce o viaţă mai bună, instituții mai puternice și pace pentru poporul nostru”, a mai spus laureata Maia Sandu în discursul ei de mulțumire.

Pe parcursul mandatului ei, Maia Sandu a recunoscut dificultățile cu care atât ea cât și poporul moldovean s-au confruntat în lupta împotriva corupției și oligarhiei, în rezistența față de dezinformare și interferențele externe. „Cu toate acestea, Moldova rămâne ancorată în parcursul său democratic”, a adăugat ea.

Premiul Theodor Heuss este oferit anual de Fundația Theodor-Heuss-Preis și este considerat o distincție de prestigiu în Germania, care recunoaște angajamentele semnificative în promovarea democrației și a statului de drept. Premiul a fost instituit în 1965 și este acordat personalităților sau organizațiilor care au contribuit în mod remarcabil la dezvoltarea democrației și a drepturilor fundamentale. De-a lungul anilor, au fost premiați lideri și personalități influente, precum fostul președinte al Germaniei Richard von Weizsäcker, fostul lider al opoziției din Polonia Lech Wałęsa, activistul Ales Bialiatski din Belarus, și alții.

În luna februarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiul Reinhard Mohn 2025. Distincția a fost oferită din partea Fundației Bertselmann, în Germania. Președinta a primit distincția pentru angajamentul său exemplar în apărarea și promovarea democrației de la președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Totodată, premiul presupunea și o sumă de 100.000 de euro, care, conform Maiei Sandu, va fi donată.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.
Back to top button