Rusia continuă să atace masiv Ucraina. Reacția lui Trump: “Sunt foarte dezamăgit” / Termenul pe care i-l dă lui Putin să clarifice dacă e serios în privința încheierii războiului

Președintele american Donald Trump a transmis miercuri, 28 mai, că Statele Unite ale Americii vor ști în curând dacă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este serios sau nu în privința încheierii războiului din Ucraina, avertizând în acest context că în cazul în care Moscova tergiversează, Washingtonul “va reacționa puțin diferit”.
Trump a menționat că trimisul său special, Steve Witkoff, negociază în prezent cu partea rusă și a susținut că acesta “face o treabă fenomenală”.
“Vom afla foarte curând. Va dura aproximativ două săptămâni sau o săptămână și jumătate”, a declarat Trump în timpul unei conferințe de presă, răspunzând la întrebarea: dorește Putin să încheie războiul?
“Par să vrea să facă ceva. Însă, până când documentul nu va fi semnat, nu vă pot spune… Sunt foarte dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat. Au fost câteva nopți în care oameni au fost uciși în mijlocul a ceea ce ați numi ca fiind o negociere”, a continuat Trump, fără a clarifica la ce document s-a referit.
Totodată, Trump a subliniat că dezaprobă atacurile desfășurate în ultimele zile de Rusia asupra orașelor ucrainene, chiar în timpul eforturilor diplomatice.
“Nu este bine. Nu vom permite asta”, a zis Trump.
Timp de trei zile consecutive, între 24 și 26 mai, Rusia a lansat o serie de atacuri în masă cu drone și rachete asupra orașelor ucrainene. Pe 26 mai, Rusia a efectuat cel mai mare atac cu drone din perioada războiului la scară largă.
Nu în cele din urmă, Trump a sugerat că ar fi dispus să se întâlnească personal atât cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu Putin, “dacă este necesar”.
Anterior, în cursul aceleiași zile, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Moscova a propus o nouă rundă de discuții de pace cu Ucraina, programată să aibă loc pe 2 iunie la Istanbul.
Lavrov a susținut că Rusia este pregătită să prezinte un memorandum care detaliază ceea ce el a descris ca reprezentând “cauzele profunde ale crizei”.
Amintim că în timpul primei runde de discuții, desfășurată pe 16 mai la Istanbul, Ucraina a oferit un armistițiu de 30 de zile, un schimb complet de prizonieri și un summit între cei doi președinți. Rusia a respins propunerea și a trimis în schimb o delegație inferioară care să reprezinte Kremlinul. Singurul acord la care s-a ajuns a fost un schimb de prizonieri de 1.000 la 1.000, încheiat pe 25 mai. (sursa: Kyiv Independent)