ExterneInternePublicații

Ben Hodges: E în interesul Republicii Moldova, Turciei, României, Bulgariei și Georgiei ca Ucraina să aibă succes / Generalul american scoate în relief necesitatea recuperării Crimeei

“Sunt de acord cu alții care au spus: nu există securitate în Marea Neagră atât timp cât Rusia continuă să atace Ucraina. Pacea, navigația liberă – nimic din toate acestea nu este posibil până când Rusia nu e învinsă. Așadar, este în interesul fiecărei țări din regiune – Turcia, România, Bulgaria, Georgia, Moldova – ca Ucraina să aibă succes”, a afirmat generalul Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, pe parcursul unui interviu acordat recent publicației The New Voice of Ukraine.

Astfel, Ben Hodges a scos în relief relevanța Crimeei ca element de securitate inclusiv pentru Republica Moldova și România. În acest sens, generalul american a propus o abordare îndrăzneață în cadrul interviului, vorbind despre obiectivul recuperării Crimeei de către ucraineni, cu toate că direcția generală de discuție pare a fi în prezent cea a cedării de teritorii către Rusia.

Jurnalist: Să abordăm o problemă specifică – securitatea la Marea Neagră, în special din perspectiva Crimeei. Domnule Hodges, după cum știți, Crimeea a reapărut recent în discursurile lui Donald Trump, și nu într-un mod liniștitor pentru ucraineni. Credeți că mai există vreo șansă ca Ucraina să recupereze Crimeea?

Ben Hodges: La rândul meu am fost foarte îngrijorat de ceea ce aud de la actuala administrație americană cu privire la război. Abordarea lor generală e tulburătoare. Consider că președintele Zelenski și conducerea Ucrainei au avut dreptate să nu ignore aceste declarații, dar și să clarifice totodată faptul că nu se pot desfășura negocieri înainte de un armistițiu. Nimeni nu are încredere în Rusia. Dacă Rusia nu poate demonstra că va respecta un armistițiu, de ce ar trebui ca Ucraina să se așeze la masă? Și am considerat îngrozitor că unii de la Washington au pornit de la presupunerea că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii – chiar înainte de începerea negocierilor serioase. Aceasta este o poziție profund eronată și inacceptabilă. Ucraina nu ar trebui să cedeze presiunilor, mai ales când vine vorba de un loc atât de important din punct de vedere strategic precum Crimeea. Aceasta nu e doar o altă bucată de pământ – Ecaterina cea Mare a luat-o dintr-un motiv anume. Locația sa strategică îi conferă o valoare enormă.

Jurnalist: Crimeea este cheia întregului război. Asta ați afirmat.

Ben Hodges: Exact. Și dacă Ucraina reușește să recucerească Crimeea – indiferent cum se întâmplă asta – totul s-ar schimba. Și cred cu adevărat că Ucraina o va recupera.

Jurnalist: Credeți că acest lucru s-ar putea întâmpla prin mijloace militare? Sau Ucraina ar trebui să se concentreze mai mult pe opțiuni diplomatice?

Ben Hodges: Nu-mi pot imagina că Putin va renunța la Crimeea pe cale diplomatică. Însă, am încredere în Statul Major General și în serviciile de informații militare ucrainene. Au fost inteligente în strategia lor. În linii mari, abordarea ar trebui să fie izolarea Crimeei, astfel încât forțele rusești să nu poată intra sau ieși. Asta înseamnă că, în cele din urmă, Podul Kerci trebuie să fie distrus. Mai mult, înseamnă să facă peninsula să fie nesustenabilă – asigurându-se că avioanele rusești nu pot zbura, navele nu pot naviga și că nu există sprijin logistic pentru forțele lor. Puteți realiza acest lucru prin atacuri de precizie la distanță lungă, acte de sabotaj, operațiuni speciale – orice este necesar pentru a face Crimeea inutilizabilă pentru Rusia. Izolarea și blocarea posibilității de a fi utilizată sunt pașii esențiali înainte de a o recupera. În cele din urmă, desigur, trupele vor trebui să intervină. Pe de altă parte, nu văd ca opțiune o debarcare amfibie masivă. Acest lucru este nerealist într-o eră a dronelor și a armelor cu rază lungă de acțiune. Totuși, am încredere în Forțele Armate Ucrainene. Vor găsi o modalitate. S-ar putea să nu se întâmple anul acesta – sau anul viitor, dar pentru suveranitatea și prosperitatea viitoare a Ucrainei, Crimeea e esențială.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.
Back to top button