Krasnoselski nu vrea să se despartă de „pacificatorii ruși”. Liderul separatist insită pe păstrarea actualei misiuni în regiune

Liderul separatist pro-rus de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nu vrea să se despartă de „soldații ruși” din cadrul misiunii de menținere a păcii. Politicianul insistă ca actualul format să fie menținut, în pofida atitudinii rezervate a Chișinăului, care, de nenumărate ori, a scos în evidența ineficiența acestei misiuni.
„Locuitorii din Transnistria sunt convinși că nu există o alternativă pentru formatul existent al operațiunii de menținere a păcii de la Nistru. De mai bine de 30 de ani, aceasta și-a dovedit eficiența în soluționarea celor mai dificile probleme. Sunt profund convins că practica consacrată de menținere a păcii trebuie continuată, facilitând reglementarea relațiilor bilaterale dintre „republica moldovenească nistreană” și Republica Moldova”, a declarat Kransoselski în contextul Zilei Internaționale a Menținerii Păcii, marcată în 29 mai de ONU.
În prezent, forțele de menținere a păcii, instituite în 1992 în urma acordului moldo-rus de încheiere a Războiului de la Nistru, este format din 402 militari ruși, 492 de soldați din regiunea transnistreană și 355 de militari moldoveni. Forțele de menținere a păcii sunt dislocați în 15 posturi și puncte de comune de control din Zona de Securitate.
În ultimii ani, la Chișinău se discută activ modificarea actualului format prin înlocuirea cu o misiune civilă internațională sub egida OSCE. Actuala misiune este compusă, la propriu, din forțele beligerante, impusă de Federația Rusă, care a fost parte a conflictului din 1992. Totodată, contrar voinței autorităților constituționale, Federația Rusă își menține ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupele. Mai mult, acestea periodic desfășoară constant exerciții militare, implicând și structurile paramilitare din stânga Nistrului, fiind pusă în pericol viața și securitatea persoanelor.