Înrobire digitală marca Kremlin. Rusia vrea să lanseze o aplicație „pur rusă”, care să „sugrume” Telegram, Whatsapp și Facebook
Rusia intenționează să creeze o aplicație care să înlocuiască Telegram, Whatsapp, Messenger, Facebook, or, în același timp, va avea și funcționalitatea unor servicii de stat. „Mesagerul Rus” va permite „comunicarea sigură între cetățeni”, „verificarea identității prin ID digital” și corespondența cu autoritățile de stat. Ministrul rus al Digitalizării, Maksut Șadaev, a declarat că este necesar să fie „strangulate” serviciile occidentale, scrie publicația rusă Вот Так.
Jurnaliștii „Вот Так” au discutat cu un avocat rus specializat în drepturi digitale și cofondator al „Roskomsvoboda”, Sarkis Darbinian, despre amenințările pe care le presupune această nouă inițiativă a autorităților.
În plus, în februarie anul acesta, autoritățile au interzis comunicarea cetățenilor cu băncile și instituțiile de stat prin intermediul mesageriilor occidentale. În septembrie 2024, funcționarilor publici li s-a interzis utilizarea WhatsApp și Telegram. Autoritățile au justificat această decizie prin necesitatea protejării informațiilor importante deținute de funcționarii de stat.
„Resursele administrative ar putea fi într-adevăr suficiente pentru a crea o astfel de aplicație, dar nu este clar cine va avea suficientă încredere în acest mesager pentru a-l utiliza. Mi se pare că va avea doar criptare certificată FSB. Nu va exista cod open source, nici criptare end-to-end, așa cum se prevede în majoritatea mesageriilor. Proiectul de lege nu stipulează nicio cerință pentru securitatea utilizatorilor”, spune Darbinyan.
Pe canalul său de Telegram, Șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Politica Informațională, Sergey Boyarsky, precizează că implementarea aplicației unificate „este dictată de provocările vremii”. Potrivit acestuia, Rusia e deja lider în domeniul digitalizării, iar implementarea „mesagerului național” va permite închiderea „ultimei breșe” din sistemul de securitate digitală al statului. Cazarea la hotel sau cumpărarea de alcool din supermarket fără a arăta documente fizice – acestea sunt câteva dintre funcționalitățile anunțate de Boyarsky în cadrul inițiativei legislative privind crearea „mesagerului național”. Potrivit oficialului rus, serviciul va folosi ID-ul digital al cetățeanului, iar aplicația va fi dezvoltată exclusiv pe tehnologii rusești.
Mesajul oficialului nu a omis nici referirile la Telegram și WhatsApp. Potrivit lui Boyarsky, „aceste mesagerii pot continua să funcționeze și să-și trăiască zilele rămase”, dar doar în condițiile respectării legislației ruse.
Sarkis Darbinian consideră că aceste declarații indică faptul că mesageriile populare ar putea avea soarta YouTube, a cărui activitate a fost serios restricționată de autoritățile ruse.
„Chiar dacă nu va fi o blocare totală, va exista cel puțin o încetinire serioasă și o degradare a calității conexiunii”, adaugă Darbinian.
Darbinian presupune că autoritățile din Rusia s-au inspirat din modelul chinezesc WeChat, însă nu sunt încă capabile să creeze un analog complet funcțional.
„Internetul din China a fost, practic, cenzurat încă de la început. În Rusia, totuși, timp de 20 de ani, internetul a fost folosit liber, iar consumatorii ruși s-au obișnuit să folosească mesagerii străine. Autoritățile ruse vor avea nevoie de cel puțin zece ani pentru a forma o generație complet integrată într-o astfel de aplicație unificată”, a conchis Darbinian.