InternePublicații

Capitole importante din agricultură, discutate la Bruxelles în cadrul unor noi sesiuni de screening din planul de negocieri

Dezvoltarea agriculturii, a satelor, siguranța alimentară și pescuitul sunt discutate la Bruxelles de reprezentanții Ministerului Agriculturii în cadrul sesiunilor de screening desfășurate împreună cu Comisia Europeană pentru evaluarea gradului de pregătire a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Screening-ul pentru capitolele coordonate de MAIA debutează cu Capitolul 13 – Pescuit și acvacultură. Capitolul are relevanță strategică pentru angajamentul ferm al Republicii Moldova în gestionarea durabilă a resurselor acvatice, consolidarea securității alimentare și stimularea dezvoltării economice în comunitățile rurale care depind direct de sectorul pescuitului și acvaculturii, precum și reglementarea pieței comune și combaterea pescuitului ilegal.

În cadrul procesului de aliniere legislativă la acquis-ul comunitar, urmează a fi revizuite și transpuse cca 20 de acte legislative ale Uniunii Europene. Însă prioritățile imediate includ finalizarea Programului național de acvacultură și instituirea unui sistem eficient de control pentru a preveni importurile de produse pescărești provenite din activități de pescuit ilegal, neraportat și nereglementat.

Ina Butucel, secretar general de stat adjunct al MAIA care coordonează grupul ministerial responsabil de dialogul cu Comisia Europeană, a subliniat că demararea sesiunilor de screening marchează tranziția Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare către o etapă avansată de dialog cu instituțiile europene în cadrul procesului de integrare europeană. Aceste sesiuni preced formularea poziției Republicii Moldova și a Comisiei Europene cu privire la perspectivele de aderare în domeniile agricultură și dezvoltare rurală, siguranță alimentară, pescuit și acvacultură.

În acest context, sesiunile de evaluare reprezintă un moment esențial pentru pregătirea negocierilor de aderare, desfășurate în consultare cu asociațiile de profil, pentru definirea unei poziții naționale consolidate, inclusiv în ceea ce privește negocierea condițiilor de aderare și a perioadelor de tranziție pentru subiectele sensibile din sectorul agro-industrial.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.

Redacția Cotidianul

Cotidianul.md este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, devoalarea propagandei rusești și dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice.
Back to top button