VIDEO Procuror-șef: Din 100 de oameni care ajung la putere, 70 devin corupți
Crearea noii Procuraturi pentru Combaterea Corupției și Crimelor Organizate (PACCO) în Republica Moldova ar putea deschide ușa unor riscuri majore de abuz, avertizează șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Potrivit acestuia, o astfel de instituție, cu puteri extinse și personal numeros, ar putea deveni imposibil de controlat și, în timp, ar risca să concentreze mai multă corupție decât combată.
„În Republica Moldova, fiind un stat foarte mic, nu cred că o asemenea instituție (n.r. Procuratura PACCO) va putea să facă ceva. Este un risc foarte mare de a comasa prea multe competențe într-o singură procuratură, care poate să genereze în mod imprevizibil anumiți facturi de abuz și să genereze facturi de corupție. Vă imaginați – o instituție care investighează deputați, miniștri, judecători, procurori, crimă organizată, ține la control frontiera, vama, ș.a.m.d. Dacă încercați să faceți niște studii sociologice, din 100 de oameni curați care ajung la putere, 70 dintre ei devin corupți. Sunt niște experimente făcute încă prin anii 60, demonstrează cum o persoană curată se transformă într-o persoană coruptă, fără să îți dea seama că face chestia asta.
Aici, o să riscăm să creăm această instituție cu peste 200 – 300 de angajați, profesioniști, atunci dacă îi scapi de sub control, nu știi ce se va primi. Va fi o instituție atât de puternică, încât nu o să poate nimeni să se bage să verifice și să controleze. Ce face instituția respectivă, ce dosare investighează, în privința cui. Putem să avem diferite surprize, chiar și un actor politic, camuflat într-o instituție numită PACCO”, a declarat Iachimovschi.
Amintim că pe 20 februarie, proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați. Potrivit autorilor proiectului, urmează să fie consolidate eforturile de combatere a corupției și a criminalității organizate, prin reunirea competențelor într-o structură specializată unificată. Proiectul va fi dezbătut de Parlament, pentru a fi votat în lectură finală.