Euronews, folosit abuziv în campanii de dezinformare pro-rusă care vizează Moldova: „Nu am produs aceste materiale”

Canalul de televiziune Euronews a anunțat că a devenit ținta unei campanii de dezinformare pro-rusă, în cadrul căreia identitatea vizuală și sigla postului au fost folosite ilegal pentru a răspândi știri false despre mai multe țări europene, inclusiv Republica Moldova.
Potrivit instituției media, mai multe videoclipuri false care promovează narațiuni privind criminalitatea și probleme de sănătate în Moldova circulă în ultimele săptămâni pe rețelele sociale. Unele dintre acestea susțin că Moldova s-ar afla pe primul loc în Europa la numărul de persoane infectate cu boli cu transmitere sexuală, în timp ce altele afirmă că valuri de migranți ilegali din Moldova ajung în Uniunea Europeană, în special în Italia.
Unul dintre videoclipurile false pretinde chiar că Roma ar fi invadată de grupări criminale care falsifică documente pentru migranți moldoveni.
Toate aceste materiale folosesc grafica și identitatea vizuală specifice Euronews, iar unele sunt distribuite de conturi de TikTok și X (fostul Twitter) care se prezintă drept actuali sau foști jurnaliști ai canalului, inclusiv un utilizator care pretinde că ar fi fost CEO-ul Euronews.
„Euronews nu a produs aceste materiale. Grafica și formatul nostru au fost copiate fără consimțământul nostru. Echipele noastre lucrează pentru a elimina aceste videoclipuri de pe toate platformele sociale”, a transmis instituția europeană.
Unele dintre conturile false folosesc fotografii de profil generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Un astfel de profil aparține unui presupus „Brandon Goyce”, care pretinde a fi fost directorul general al Euronews – o persoană inexistentă, potrivit verificărilor făcute de redacție.
Toate conturile urmărite au un tipar similar: același bio (#Euronews sau #Euronews rep), un singur videoclip postat și niciun alt cont urmărit. Toate materialele vizează exclusiv subiecte negative despre Republica Moldova.
Conform experților în combaterea dezinformării, aceste activități par să facă parte din așa-numita campanie „Matryoshka”, o operațiune pro-rusă cunoscută pentru răspândirea de știri false prezentate în formatul unor publicații sau instituții internaționale respectabile, cu scopul de a submina încrederea în democrațiile occidentale și în alianțele NATO și UE.
Platforma de verificare EuroVerify a demontat anterior alte videoclipuri false care foloseau în mod fraudulos marca Euronews, toate asociate cu aceeași campanie coordonată de dezinformare.