ExternePublicații

Un tânăr rus care suferă de paralizie cerebrală, condamnat la ani grei de închisoare doar pentru că a trimis o donație infimă către Ucraina

Un student rus care suferă de paralizie cerebrală a fost condamnat la 12 ani de închisoare în condiții de maximă securitate sub acuzația de trădare, după ce a trimis online o donație în cuantum de 33 de euro către Ucraina, a relatat publicația independentă rusă Mediazona, într-un articol publicat marți.

Andrei Gluhov, în vârstă de 21 de ani, student în anul 2 la Colegiul Politehnic din Volgograd, a fost arestat după o percheziție efectuată în luna septembrie 2024 în apartamentul pe care îl împărțea cu mama sa.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a confiscat echipamente informatice și l-a interogat, reținându-l ulterior în luna octombrie. Potrivit tatălui său, Eduard Gluhov, tânărul își petrecea cea mai mare parte a timpului acasă, întrucât are o mobilitate limitată, brațul și piciorul fiindu-i afectate de paralizia cerebrală.

Hotărârea instanței a fost pronunțată acum câteva zile, pe 29 mai, în urma unui proces care a durat o lună. Gluhov a fost condamnat în temeiul articolului 275 din Codul Penal al Rusiei, care se referă la fapte de trădare.

Într-un interviu acordat publicației independente Mediazona, Eduard Gluhov a menționat că fiul său s-a opus invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei și a intrat în contact în mediul online cu o persoană care pretindea că este din Ucraina. Acea persoană ar fi încurajat donațiile în vederea sprijinirii eforturilor de pace și a furnizat un număr de cont bancar ucrainean.

După ce au declanșat invazia la scară largă asupra Ucrainei, autoritățile ruse au extins cadrul de utilizare a legilor privind trădarea și au impus pedepse severe pentru acțiunile despre care consideră că ajută inamicul, fiind vorba inclusiv despre afirmații făcute în mediul online și efectuarea de donații umanitare.

Cazul expus mai sus a atras critici din partea presei independente ruse și a observatorilor drepturilor omului, care spun că exemplifică utilizarea de către Rusia a acuzațiilor extreme în cazul unor acțiuni minore considerate ca fiind o formă de sprijin pentru Ucraina.

Experții juridici și organizațiile din sfera drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea referitor la urmărirea penală a persoanelor vulnerabile, în special atunci când acuzațiile se bazează pe dovezi limitate sau acțiuni minore precum cea de a efectua o donație în cuantum de 33 de euro către Ucraina.

Rusia a mai aplicat pedepse dure cu închisoarea pentru efectuarea unor transferuri financiare infime către Ucraina. În vara anului 2024, un tribunal militar l-a condamnat pe Nikolai Kolin la 14 ani de închisoare pentru donarea a 10.000 de ruble (aproximativ 110 dolari) Corpului Voluntarilor Ruși, un grup paramilitar care luptă pentru Ucraina.

Tot în acea vară, cetățeana americano-rusă Ksenia Karelina a fost condamnată la 12 ani de închisoare după ce ar fi donat aproximativ 50 de dolari unei organizații caritabile pro-Ucraina. Karelina a fost eliberată în aprilie, ca parte a unui schimb de prizonieri dintre SUA și Rusia. (surse: Mediazona, The Moscow Times)

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.
Back to top button