ExternePublicații

Ucraina, în pragul unei catastrofe HIV. Victimele unei decizii politice luate de administrația Trump

Pacienții cu HIV din Ucraina se confruntă cu o criză acută, în contextul în care programele de tratament finanțate de SUA rămân blocate din rațiuni politice. Într-un reportaj publicat de Politico pe 13 mai se evidențiază faptul că stocurile de medicamente – inclusiv cele destinate copiilor – sunt garantate doar până în luna noiembrie, asta după ce administrația președintelui american Donald Trump a înghețat toate finanțările în luna ianuarie a anului curent.

După suspendarea ajutorului extern american de către Donald Trump, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a emis un ordin de oprire a activităților, care a dus inițial la blocarea programelor HIV la nivel național în Ucraina, afectând livrările de medicamente și punând în pericol tratamentul a peste 116.000 de persoane. Unele servicii au fost închise timp de până la două luni. Deși ordinul a fost parțial suspendat printr-o derogare temporară de 90 de zile – ulterior extinsă cu încă 30 de zile – finanțarea pe termen lung rămâne incertă.

Angela Moiseenko, reprezentantă a rețelei din Cernihiv, a povestit că centrul ei de testare HIV, care a funcționat chiar și în timpul războiului, a fost închis timp de două luni la începutul anului 2025. Acum a fost redeschis într-o formă restrânsă.

„N-am mai trecut niciodată printr-un asemenea apocalipsă”, a declarat Moiseenko.

După începerea invaziei ruse la scară largă, autoritățile de la Kiev au direcționat peste jumătate din bugetul național către apărare, ceea ce a făcut Ucraina și mai dependentă de ajutorul extern în domeniul sănătății publice.

Programul PEPFAR – care anterior acoperea 20% din costurile tratamentului HIV – suportă acum aproape integral aceste cheltuieli, furnizând aproximativ 16 milioane de dolari în perioada 2023–2024.

Chiar și acest sprijin este nesigur: Biroul pentru Buget și Management din SUA revizuiește în prezent toate programele de ajutor extern, inclusiv PEPFAR. Departamentul de Stat american a transmis că programul „va continua, dar ar trebui redus treptat”.

Criza actuală reflectă nu doar vulnerabilitatea sistemului de sănătate ucrainean în contextul războiului, ci și riscurile unei politizări excesive a asistenței externe, într-un moment în care sute de mii de oameni depind de acest sprijin pentru a rămâne în viață.

În martie, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că Ucraina, Haiti, Kenya, Lesotho, Sudanul de Sud, Burkina Faso, Mali și Nigeria se confruntă cu o penurie iminentă de medicamente esențiale împotriva HIV, pricinuită de reducerea finanțării din partea USAID.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.
Back to top button