AncheteExternePublicații

RISE: Condamnatul Ilan Șor, ascuns în Rusia, își extinde afacerile prin scheme dubioase cu exponenți ai Kremlinului. „Hoțul de miliarde” s-a infiltrat pe piața din Emirate și Kîrgîzstan

„Business-ul obscur” al condamnatului fugar Ilan Șor înflorește în Rusia și chiar se extinde în Emiratele Arabe Unite și Kîrgîzstan, prin diferite scheme dubioase organizate cu exponenți ai Kremlinului. Într-o investigație a RISE Moldova, jurnaliștii au descoperit un server ascuns care conectează mai multe site-uri de transferuri financiare și criptomonede, administrate de Ilan Șor și controlate de Kremlin.

De asemenea, ancheta arată că oligarhul fugar s-a infiltrat și pe piețele din Kîrgîzstan și Emiratele Arabe Unite, ca să ocolească sancțiunile occidentale impuse Rusiei după invazia din Ucraina.

Pe una dintre platformele financiare administrate de Șor, oamenii sunt asigurați că pot chiar transfera bani de pe teritoriul Federației Ruse în orice colț din lume, inclusiv la Chișinău, în orice valută și cu un comision minim.

Condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, liderul „de la distanță” al Blocului prorus „Victorie” de la Chișinău, Ilan Șor, își continuă operațiunile din Moscova, unde firmele sale îi aduc venituri de miliarde de ruble.

Ilan Șor, care este cetățean al Republicii Moldova, al Israelului, iar de anul trecut, al Federației Ruse, a înființat, anul trecut, la Moscova cinci companii, deși era dat în urmărire internațională și se afla sub sancțiuni occidentale. În unele dintre aceste firme, el s-a asociat cu bănci de stat din Rusia.

„RISE Moldova a dezvăluit că Ilan Șor, împreună cu PromsvyazBank (PSB), o bancă de stat aflată sub controlul direct al lui Vladimir Putin, a creat holdingul A7. Acest holding deține și alte firme cu denumiri asemănătoare, precum A71 și A7-Agent SRL. Între timp, numele lui Ilan Șor a fost eliminat din unele registre publice. În baza de date a companiilor din Rusia, el nu mai figurează ca asociat majoritar al holdingului A7 cu peste 100 de angajați. În documentele actualizate ale companiei A7 apar doi asociați: unul este PromsvyazBank, iar celălalt nu poate fi identificat, deoarece informația nu mai este publică. Cu toate acestea, RISE Moldova a consultat un raport financiar al firmei, semnat de Șor în martie anul curent, în care el declara că este în continuare asociatul majoritar și directorul companiei A7”, se arată în în articolul RISE Moldova.

Potrivit anchetei, holdingul A7 a încasat anul trecut un venit de peste 12 miliarde de ruble, echivalentul a aproximativ 152 de milioane de dolari, adică mai mult de jumătate din prejudiciul pe care Ilan Șor trebuie să-l restituie Băncii de Economii a Moldovei.

În urmă cu o lună, oligarhul a înființat în Rusia și cea de-a șasea companie, denumită Finvek, specializată în analiză de piață, consultanță și închirierea de imobile. Firma are sediul la Moscova și un capital social de două milioane de ruble, adică 24 de mii de dolari. Holdingul A7 a fost, recent, partener principal al Forumului de Comerț Exterior organizat de RBK, unul dintre cele mai influente grupuri media de afaceri din Rusia.

La acest eveniment au participat angajați ai companiei A7, bancheri, dar și oficiali guvernamentali din Rusia. Ei au discutat despre rutele comerciale externe și presiunea sancțiunilor internaționale.

„Am făcut o analiză tehnică prin metoda reverse IP lookup ca să identific toate domeniile web găzduite pe aceeași adresă IP. Rezultatele arată că nouă site-uri sunt asociate cu adresa IP 145.239.67.57. Printre acestea se regăsesc mai multe pagini web ale holdingului A7 active în Rusia și Kârgâzstan, dar și ilan-shor.com, un domeniu ce poartă numele oligarhului, precum și favnirtrade.com, care aparține unei firme înregistrate în Dubai. Totodată, am descoperit că aceste site-uri nu doar că sunt găzduite la aceeași adresă, ci sunt legate între ele printr-o infrastructură tehnică comună cum ar fi servere de e-mail care folosesc IP-uri consecutive, începând cu 159.100.19.xxx. În lista de mai sus putem observa că apar noi domenii legate de holdingul A7, dar și evrazia.su, site-ul organizației ruse Evrazia, cunoscută pentru promovarea propagandei Kremlinului în fostele republici sovietice și pentru legăturile directe cu Ilan Șor. În aceeași listă, însă, regăsim și site-ul favnirtrade.com al firmei din Dubai, care împarte aceeași adresă IP cu ilan-shor.com”, se mai arată în articolul RISE Moldova.

În ancheta jurnalistică se mai menționează că în registrul public al companiilor din Kîrgîzstan au fost găsite două firme asociate cu holdingul rusesc A7 și cu Ilan Șor. Prima se numește Prosperita și a fost înregistrată în vara anului trecut, fiind deținută de Ilan Șor. Activitatea principală declarată este comerțul angro. A doua companie, A7-Kîrgîzstan, a fost înregistrată pe 17 ianuarie 2025, fiind specializată în intermediere financiară. Asociatul unic este compania-mamă din Rusia, „A7”, condusă de Ilan Șor.

Amintim că, la Chișinău, Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Mai mult, el a fost obligat să plătească peste 5 miliarde de lei (aproximativ 280 de milioane de dolari) drept prejudiciu în favoarea Băncii de Economii a Moldovei. În decembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție a menținut această decizie emisă anterior de Curtea de Apel Chișinău.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.

Redacția Cotidianul

Cotidianul.md este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, devoalarea propagandei rusești și dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice.
Back to top button