InternePublicații

Realitate sumbră pentru industria R. Moldova. Veaceslav Ioniță: Nivelul producției stagnează de 10 ani

Datele statistice arată o realitatea sumbră în industria Republicii Moldova, cu un nivel al producției aflat în stagnare în ultimul deceniu. Despre acest lucru vorbește expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care susține că în ultimii ani, volumul industrial a scăzut cu 10%.

Expertul precizează că după un vârf aparent promițător în 2021, când industria a crescut cu 12,1%, a urmat o prăbușire abruptă, așa încât în primul trimestru al acestui an să fie înregistrată o scădere de 1,2%.

„Graficul și datele oficiale furnizate de Biroul Național de Statistică confirmă o realitate sumbră: industria Republicii Moldova se află într-un proces de stagnare profundă, cu tendințe clare de regres structural. Dacă în perioada 2016–2019 au existat creșteri modeste ale producției industriale (între 0,9% și 3,7% anual), ele au fost complet anulate de căderile dramatice din anii recenți. Nivelul producției industriale în 2025 a revenit aproape de nivelul anului 2015. Cu alte cuvinte, în 10 ani întreaga evoluție a industriei moldovenești este echivalentă cu… nimic. O „creștere” netă de 3% în zece ani înseamnă, în termeni reali, stagnare absolută”, a scris Veaceslav Ioniță pe pagina sa oficială.

Cauzele declinului sunt scăderile de 20% în industria alimentară, cu 11% în industria textilă și cu un colaps de 11% în sectorul automotive, cel mai mare domeniu orientat spre export.

Potrivit analistului, această stagnare provoacă închiderea locurilor de muncă, accelerarea migrației, pierderea capacităților de producție locală și înlocuirea produselor moldovenești, inclusiv alimentare,  cu importuri.

„Industria Moldovei este în cădere liberă de trei ani, iar lipsa unei direcții strategice face ca „creșterea industrială” să fie un miraj. Orice avans conjunctural este anulat imediat de colapsuri recurente. Iar în 2025, după un deceniu de eforturi, ne aflăm exact acolo unde am pornit. Iar întrebarea rămâne: cât timp ne mai permitem să stăm pe loc?”, mai adaugă Veaceslav Ioniță.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.

Redacția Cotidianul

Cotidianul.md este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, devoalarea propagandei rusești și dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice.
Back to top button