Sute de turiști, în panică pe Muntele Etna, după o erupție violentă

Sute de turiști aflați pe versanții Muntelui Etna din Sicilia au luat-o la fugă în panică, după ce cel mai activ vulcan din Europa a erupt violent, aruncând în atmosferă un nor imens de cenușă. Imagini șocante apărute pe rețelele sociale arată momentul în care vizitatorii aleargă în panică pe o creastă a vulcanului, în timp ce cenușa acoperă cerul.
Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, prin Observatorul Etna, a confirmat că o avalanșă de cenușă încinsă coboară cu mare viteză și cu densitate mare pe versanți. Erupția a fost precedată de vibrații vulcanice resimțite în cursul nopții, dar intensitatea acestora a crescut semnificativ în dimineața zilei de luni.
Centrul de Consultanță pentru Cenușă Vulcanică din Toulouse a emis inițial o alertă roșie pentru aviație, ulterior redusă la portocaliu. Norul de cenușă, care conține în principal vapori de apă și dioxid de sulf, se deplasează spre sud-vestul insulei.
Etna, cu o vechime estimată la peste 500.000 de ani, trece printr-o perioadă de activitate intensă de mai bine de cinci ani. În luna mai, vulcanul a prezentat mai multe episoade de erupție, culminând cu explozia de luni dimineață.
O transmisiune video în direct a surprins momentul în care norul de cenușă se extinde peste insulă, în timp ce activitatea vulcanică a început să se reducă în ultimele ore. Totuși, norul amenințător rămâne vizibil pe cerul Siciliei.
Etna a fost scena unora dintre cele mai distructive erupții din Europa. În anul 1669, o erupție majoră a acoperit 14 localități cu lavă și a provocat moartea a aproape 20.000 de persoane, potrivit arhivelor istorice.