InternePublicații

Activele oficiale ale BNM au scăzut cu aproximativ 2% din cauza plăților legate de datoriile externe

Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au constituit 4,84 miliarde de euro la data de 30 mai, fiind în scădere cu 81 milioane de euro față de 30 aprilie. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, diminuarea rezervelor a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe, în mărime de 136,7 milioane de euro, de reevaluarea valorilor mobiliare din portofoliul de investiții – 7,56 milioane de euro și de plățile efectuate de Ministerul Finanțelor – 2,89 milioane de euro.

Diminuarea rezervelor oficiale a fost influențată, de asemenea, de ieșirile nete din rezervele obligatorii în valută ale băncilor licențiate, în mările de 0,73 milioane de euro, transmite IPN.

Concomitent, majorarea rezervelor a fost influențată de încasările în favoarea Ministerului Finanțelor, în sumă de 28,41 milioane de euro, care au cuprins împrumutul de la Guvernul Canadei, grantul oferit de Guvernului Slovaciei și finanțările pentru proiectele investiționale. Totodată, creșterea rezervelor oficiale a fost determinată de aprecierea valutelor componente față de euro – 18,73 milioane de euro, veniturile din gestionarea rezervelor – 13,51 milioane de euro și operațiunile  swap pe piața valutară internă – 4,95 milioane de euro.

Activele oficiale de rezervă sunt la cel mai jos nivel de la finele anului 2023. La 30 aprilie anul curent, acestea au constituit 4,929 miliarde de euro.

Preluarea textelor de pe cotidianul.md este permisă doar în limita a 300 de semne, cu obligativitatea indicării linkului direct către articolul original. Conținutul publicat este protejat de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Preluarea integrală a materialelor se poate face exclusiv în baza unui acord prealabil cu redacția sau în cadrul unui abonament lunar.

Redacția Cotidianul

Cotidianul.md este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, devoalarea propagandei rusești și dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice.
Back to top button